Boleh ke ibu berpantang makan bubur kacang? Ada yang kata tak boleh. Tapi ada juga yang kata boleh sebab kacang hijau tu dapat tambahkan susu badan. Tapi dengan syarat perlu dimasak dalam versi ibu berpantang. Maksudnya NO SANTAN. Disebabkan saya berpantang dengan cara tradisional moden (wah! Dah macam tema pengantin pulak), maka saya pilih pendapat yang kata boleh.
Ok kite tengok resepi ok.
BUBUR KACANG VERSI BERPANTANG
Bahan-bahan
1 pack kacang hijau (dalam 150-200g)
1 cawan gula perang (boleh tambah jika kurang manis)
1 tin susu cair
3 helai daun pandan (simpulkan)
Air secukupnya
Cara membuatnya
1. Cuci dan rebus kacang hijau sehingga kembang bersama daun pandan
2. Masukkan gula perang dan kacau sehingga larut
3. Masukkan susu cair dan kacau
4. Biarkan mendidih seketika dan tutup api.
Senang kan? Sedap ke tak sedap sebenarnya bergantung kepada kita. Kalau nak sedap, bahan-bahan tu berlebih-lebih la sikit kan. Kalau susu cair pun x abis setin, gula setakat 2-3 sudu, ko hengat boleh sedap ke dikkk? Bile memasak, jangan lupa rase masakan kita tu ye. Kalau sedap ditekak kita, maksudnye orang lain makan pun insyaallah sedap. Unless kita ni memang spesis tak ada taste. Hehehe
Oklah. Untuk mereka yang tak terlalu strict berpantang, boleh la guna resepi saya ni. Kalau yang berpantang memang tak makan kacang segala, harap bersabarlah sampai habis pantang ye.
Kbaiiii.....
No comments:
Post a Comment